pondělí 23. srpna 2021

Janet Skeslien Charlesová - PAŘÍŽSKÁ KNIHOVNA

Ahoj knihomolové a knihomolky, 

po dlouhé době jsem nedala na doporučení a vybrala si knihu k přečtení na základě anotace. Pařížská knihovna mě nalákala na příběh, který vychází ze skutečných událostí, což v případě historických románů vyhledávám. Nejvíce mě však zaujala existence Americké knihovny v Paříži a její fungování za 2. světové války. Zkrátka chtěla jsem vědět víc a s nadšením se pustila do čtení.

Anotace: Pařížská knihovna, druhý oceňovaný román autorky Janet Skeslien Charles, vychází ze skutečných událostí v Americké knihovně v Paříži, která se stala svědkem nejen lásek a snění, ale i hrdinství jejích zaměstnanců po nacistickém vpádu do Paříže. Příběh vás zavede skrze životní osudy Odile Souchetové do Paříže konce 30. let a nelehké doby nacistické okupace a následně do Montany na sklonku studené války, kde se prolíná s životem Lily, dívky z amerického maloměsta.

Obě ženy spojí láska ke knihám, čtení a francouzštině, které jsou nejen klíčem k jejich podivuhodnému přátelství, ale i k celému románu. Ani jedna z nich z počátku netuší, že mají společného mnohem víc, než se na první pohled zdá.

Pařížská knihovna je laskavě vyprávěný příběh z nelaskavých dob, jenž barvitě líčí kouzlo knih, oněch náhledů do životů druhých, které čtenářům poskytují inspiraci, dodávají odvahu a umožňují snít. Je o tichém světě literatury, jeho síle hojit zraněnou duši a sbližovat lidi. (zdroj https://www.jota.cz/parizska-knihovna)

Tohle není kniha plná zvratů, ale nezaměnitelné atmosféry. Je napsaná s takovým citem, že získáte pocit, že se jedná o skutečný příběh a reálné postavy. Nejen v nelehké válečné době, ale i v roce 1983 mají postavy své starosti a chyby, díky kterým jsem si je okamžitě zamilovala. Přestože se v knize prolínají dvě časově roviny, jedna z postav se nachází v obou. Odile hraje velkou roli i v příběhu Lily a díky tomu můžeme sledovat vývoj její postavy a charakterové rysy. Obě časově roviny se skvěle doplňují. I když příběh plyne v pomalém tempu, rozhodně jsem se při čtení nenudila, ale naopak nadšeně hltala každou stránku. Díky krátkým úryvkům slavných klasiků Vám navíc kniha rozšíří Váš TBRlist, protože budete mít chuť si tyto také knihy přečíst.

Co však oceňuji na knize nejvíce je pohled na 2.světovou válku z jiného úhlu. Z pohledu knih a  knihovny, která poskytovala i v nelehké době naději a rozptýlení. Díky tomu mile ráda knize odpustím i pár chyb a překlepů v textu. Poznámky autorky jsou třešničkou na dortu této knihy, díky které zjistíte, že příběh vychází ze skutečných událostí a osudů lidí, kteří žili pro lásku k literatuře.

Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla a opravdu ji doporučuji všem milovníkům historických románů.

Moc děkuji nakladatelství Jota za zaslání knihy na recenzi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Doposloucháno v lednu