úterý 6. dubna 2021

Rona Halsall - KRUH

Pokud něco poslední týdny proletělo instagram, jsou to psychothrillery z Katto. Tohle malé prostějovské nakladatelsví se zaměřuje na napětí. Pečlivě vybírané tituly slibují, že čtenáře chytnou od první stránky. A přesně to od dobré knihy chci. V nabídce Katta najdete krimi, psychothrillery a psychologické romány, které lákají anotací i poměrně vysokým hodnocením na Goodreads. Jako první jsem se pustila do tolik chváleného Kruhu. A o čem tento psychothriller je?

Anotace: Když Mel otevře dveře krásné horské chaty uprostřed Grizedaleského lesa, kde se měla setkat se svým manželem Lukem a s dětmi Callumem a Tessou, pocit radosti ze společné dovolené je ten tam. Chata je prázdná, krbová kamna vychladlá, po zemi rozházené oblečení. Na krbu visí lístek se zprávou: šli jsme se projít. Mel spadne kámen ze srdce, jsou v pořádku. Ale jakmile se venku setmí a chatu obklopí černočerná tma, pocit bezpečí vezme za své. Mel zkontaktuje horskou službu a nahlásí zmizení manžela s dětmi. Pátrání však nepřinese žádné výsledky. Jako by se po nich slehla zem. Detektiv Stevens se s kolegyní Locketovou ujímá vyšetřování pohřešovaného otce a dvou dětí. Když se pustí do pátrání, začnou na světlo vyplouvat skutečnosti, které případ zamotávají čím dál víc. Kdo je oběť a komu zmizení hraje do karet? Čím hlouběji policie proniká do vztahů mladé rodiny, tím víc se točí v kruhu, ze kterého není úniku. Vše je propojené se vším. Chybu ale  může udělat každý. A pak se kruh otevře. (zdroj https://www.katto.cz/kniha-kruh)

Na tuhle knihu jsem četla nadšené i ty méně pozitivní recenze. Upřímně si myslím, že zejména v případě této knihy hrají roli očekávání a možná s i někteří spletli i žánr. Nemůžu se odpustit srovnání s knihou Dilema od B.A.Paris, která za mě byla perfektní, ale někteří čtenáři byli v hodnocení opravdu hodně negativní, protože očekávali jiný typ knih než dostali. To nemyslím nijak zle, ale podle mě je Kruh klasický psychothriller a má očekávání rozhodně splnil. Nemůžu se však zbavit dojmu, že někteří čtenáři po přečtení anotace očekávali spíše krimi.  Podíl na celkovém hodnocení má i to, že bystrému čtenáři autorka na začátku odhalí možná až příliš. Na druhou stranu, jestli vyhledáváte opravdu zajímavé a reálné příběhy (ano opravdu si myslím, že tohle by se mohlo stát), tak je tahle kniha pro vás. 

Kruh pojednává o tématu, které je v knihách v poslední době časté, ale dívá se na něj z poměrně originálního úhlu a nic takového jsem zatím nečetla. A právě tím si mě kniha získala. Navíc autorka zvládla na jedničku psychologii postav.  Stejně tak nechybí čtivost. Snad opravdu každá kapitola končí větou, která vás donutí otočit stránku a pokračovat ve čtení. Což je něco, co by podle mě prostě dobrá napínavá kniha mít měla. Za sebe vám s klidným srdcem mohu Kruh doporučit a já už se těším na další knihu z nakladatelství Katto, která mě svou anotací láká snad ještě více. Recenze na V zajetí klamu už brzy. :-) 

Za zaslání knihy na recenzi děkuji www.katto.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Doposloucháno v lednu