neděle 2. května 2021

Zuzana Dostálová - SOBĚSTAČNÝ (audiokniha)

Kniha Soběstačný se objevovala v nejlepších knihách loňského roku u většiny mých oblíbených bookstagramů, takže když vyšla i jako audiokniha, neodolala jsem a rozhodla se zjistit, proč knihu Zuzany Dostálové všichni chválí. 

Anotace: Štěpánovi je jedenáct a celý jeho svět závisí na dospělých. Jenže co si počne ve chvíli, kdy se jeho táta nejspíš zbláznil — odstěhoval se, nechal si narůst plnovous a z kalhot mu koukají kotníky. Tátova nová přítelkyně nemá Štěpána moc v lásce, přijde si nadbytečný. Jeho máma vzdychá, šetří úplně na všem a vypadá to, že jí není dobře. Štěpán si proto přeje hlavně jednu věc — co nejrychleji vyrůst a být soběstačný. Zuzana Dostálová napsala román o dospívání a dospělosti, o samotě a samostatnosti. Hrdinův život sleduje v rozmezí několika let a vyprávění nenechává jen na něm. (zdroj https://audioteka.com/cz/audiobook/sobestacny , kde naleznete i ukázku)

Audiokniha je rozdělená na tři části po 10 kapitolách. Střídají se pohledy dvou vypravěčů - Štěpána a jeho maminky v podání Lukáše Hejlíka a Zuzany Kajnarové. 

A mé dojmy z audioknihy? Přiznám se, že se střídaly s každou částí. Ze začátku jsem si opravdu hodně srovnávala s Vránami Petry Dvořákové, protože ve mně Soběstačný vyvolával podobné pocity. Silný, možná až depresivní příběh chlapce, který své dospívání rozhodně nemá jednoduché a musí se vyrovnat se spoustou překážek. Oceňuji jednoduchost jakou je příběh vyprávěn. Opravdu jsem měla pocit, že poslouchám pocity malého chlapce. Druhá část, která je věnovaná mamince Elen se týkala něčeho, o čem prostě číst nebo poslouchat nechci, nebo rozhodně ne tak podrobně. Kdybych věděla, že toto bude audiokniha obsahovat nepustila bych se do ní. To jsou ale jen mé osobní antipatie a podání situace i skvělé interpretaci Zuzany Kajnarové objektivně nelze nic vytknout. Třetí část už svým způsobem byla slabší. Možná jsem už trochu ovlivněna spoustou jiných příběhů a vlastně samotný konec nebyl špatný, přesto jsem čekala něco trochu jiného. 

Celkově Soběstačného mohu doporučit. Ať už zvolíte knihu anebo opravdu skvěle načtenou audioknihu, rozhodně si myslím, že se díky ní zamyslíte nad svým životem, světem kolem nás a alespoň na chvíli vás donutí nebrat některé věci jako samozřejmost. 

Za poskytnutí audioknihy na recenzi moc děkuji Audiotéce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Doposloucháno v lednu