neděle 12. února 2023

Anne Glenconnerová - DVORNÍ DÁMA

Krásnou neděli! 

Jste fanoušci britské královské rodiny? Zajímá vás, jaký život mají aristokraté? Tak přesně pro vás je kniha Dvorní dáma. 

Anotace: Anne Glenconnerová se již v dětství spřá­telila s budoucí královnou Alžbětou II. a její sestrou, princeznou Margaret. To ovšem ještě neměla tušení, že jednou ponese Alžbětě vlečku při korunovaci a že se na více než třicet let stane Mar­garetinou oficiální společnicí — dvorní dámou. V knize poutavě a s humorem provádí čtenáře třpytivým světem tiár a korunek, který ale nikdy nepřipomínal rajskou zahradu. Nezlomná lady Anne podává autentické svědectví ze života aristokracie na poza­dí dynamických historických událostí 20. století. Válečné strádání, abdikace a úmrtí krále, přátelství s princeznou a služba u dvora zásadně ovlivnily její veřejný život, ten soukromý ji ale stál ještě více sil. Lady Anne byla manželkou velice vý­středního muže a matkou pěti dětí, mu­sela zvládnout život na pustém ostrově i nekonečné vyčerpávající večírky, sprá­vu skotského panství, neustálé stěhová­ní, ochromující osobní tragédie a ztrátu majetku. Životní osudy lady Anne, dcery hraběte z Leicesteru, jsou neobyčejným příběhem nevšední a velmi silné ženy. (zdroj: Jota)


Nenechte se zmást podtitulem Můj život s britskou královskou rodinou. Tahle kniha není primárně o královské rodině, ale zachycuje životní příběh Anne od jejího útlého dětství. I když je tu královská rodina zmiňována v rámci celé knihy, velký prostor je jí věnován až když se Anne stává dvorní dámou princezny Margaret. První přibližně třetina je věnována hlavně dětství a manželství autorky s výjimkou kapitoly, která pojednává o korunovaci Královny Alžběty II. Právě tato kapitola mi přišla jedna z nejzajímavějších v rámci celé knihy. Událost, o které jsme asi všichni slyšeli, je tu podána pohledem účastníka i včetně všech emocí a drobných přešlapů. Opravdu jsem při čtení měla pocit jako bych byla součástí této velkolepé události. Za přečtení stojí i zbytek knihy. Věřím, že nejednomu čtenáři změní pohled na svět aristokratů, možná se stejně jako já pozastaví nad výchovou a rodiče zasáhnou i dříve používané metody. I když se mnohdy jedná o změť vzpomínek a mohlo by se zdát, že některé informace jsou nadbytečné, rozhodně tomu tak není a čtenář dostane opravdu komplexní vhled do světa plného pravidel.  Rozhodně mě bavil kontrast luxusních sídel a pustého karibského ostrova. Anne v knize mluví otevřeně o svém postavení, rodině, toxickém manželství a problémech s tím spojených. Ke knize mám jen jedinou výtku a ta se týká překlepů a překladu, díky kterému jsem musela srazit * v celkovém hodnocení. Byly totiž kapitoly, kde překlepů bylo na můj vkus už moc a párkrát bohužel i pravděpodobně špatně přeložená jména a některé aktivity.

V neposlední řadě mi kniha splnila mé očekávání, kterým bylo dozvědět se více o princezně Margaret. A byť je toto kniha primárně o životě její dvorní dámy, rozhodně na sebe obě ženy měly vzájemný vliv, a proto je i Margaret věnován v knize prostor.

Knihu doporučuji všem, kteří chtějí nahlédnout do života aristokratů.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji nakladatelství Jota.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Doposloucháno v lednu