pátek 16. dubna 2021

Julie Caplinová - ČAJOVNA V TOKIU

V březnu se na pulty knihkupectví dostala nejnovětší kniha Julie Caplinové Čajovna v Tokiu, což je už šestý díl z oblíbené série Romantických útěků.  Jak jste si možná všimli, nedávno jsem četla první díl Kavárnu v Kodani, ze které jsem byla nadšená (recenze ZDE). Pokračovat jsem se rozhodla touto novinkou hlavně proto, že hlavní hrdinkou je jedna z vedlejších postav Kavárny v Kodani. Konkrétně tichá blogerka a fotografka Fiona. 

Anotace: Fiona je vášnivá fotografka, má cestovatelský blog a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen.

Jenže na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí před deseti lety zlomil srdce – přitažlivý a úspěšný fotograf Gabe.

Čas strávený s Gabem je pro Fionu zpočátku za trest. Fotograf jí dává najevo, jak ho obtěžuje, že se jí musí věnovat. Tři generace místních žen ji ale přijmou mezi sebe a Fiona v jejich domě a rodinné čajovně nachází lásku a vřelost, která jí schází. Užívá si s nimi piknik pod sakurami, poznává japonský čajový obřad. A právě díky nim se jí postupně vrací sebevědomí, které jí dávný incident pořádně pochroumal.
(zdroj: Grada

Na instagramu probíhalo poměrně velké #spolecnecteni této novinky a já se samozřejmě musela také zapojit. Bylo skvělé, že jsem měla čerstvě přečtenou Kavárnu v Kodani, protože jsem si postavu Fiony dobře pamatovala a stejně tak i ostatní, na které Fiona právě v Čajovně odkazovala a vzpomínala. Pokud jste však první díl nečetli a chcete rovnou  načerpat atmosféru Japonska, klidně se do Čajovny pusťte. Neutečou Vám žádné zásadní momenty a spousta čtenářek si knihu užila i bez znalosti prvního dílu. 
Tentokrát musím přiznat, že mi romantická linka trochu drhla. Nemohu se oprostit od srovnávání právě s prvním dílem této série. Protože v tom jiskra mezi hlavními hrdiny přeskočila téměř okamžitě a chemie jim vydržela po celou knihu. V případě Čajovny v Tokiu tu byl sice čtivý romantický příběh, ale nevtáhl mě a nevzal za srdce jako love story Kate a Bena. Navíc tu docela dost prostoru dostalo fotografování, což na jednu stranu bylo zajímavé, ale na tu druhou občas ho tam bylo až moc. 
Co je však největší výhodou knih Julie Caplinové a co je odlišuje od ostatních průměrných "romanťáren" je to, jak autorka umí vykreslit prostředí. Pokud vás zajímá japonská kultura, budete nadšení. S jakou lehkostí Julie vysvětluje zvyky, popisuje místa a pokrmy z toho zůstává rozum stát. Knihu s nadsázkou považuji za takového čtivého průvodce destinací. Nepochybuji o tom, že nejednoho čtenáře nalákala na navštěvu této fascinující a kontrasty protkané destinace. Jen si myslím, že by neškodilo, kdyby se ke knize prodával i degustační balíček. Připravte se, že budete mít hlad a chuť na všechny delikatesi, které má hlavní hrdinka v Japonsku možnost ochutnat. 

Tohle je zkrátka perfektní čtení na odreagování po náročném dni a já si rozhodně přečtu i ostatní autorčiny knihy. Navíc už v listopadu se můžeme těšit na další díl této série - Chatu ve Švýcarsku.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji nakladatelství Grada.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Doposloucháno v lednu